Sosyal Medya

Dünya

Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı'ndan PKK itirafı

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı John Bolton’un bir hafta önce YPG ile PKK’nın ilişkili olduğunu söyledi.



Daha önce ABD’nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Bolton'un, 14 Mart’ta Fox News televizyonunda, Türkiye’nin Afrin’de YPG/PKK terör örgütüne yönelik düzenlediÄŸi Zeytin Dalı Harekatı’nın Menbiç ve Fırat Nehri'nin doÄŸusuna doÄŸru geniÅŸleme ihtimali üzerine yaptığı deÄŸerlendirmeler çarpıcı ifadeler içeriyor.

WASHINGTON'UN NET BÄ°R STRATEJÄ°SÄ° YOK

Bolton, ABD’nin NATO müttefiki olan Türkiye ile DEAÅž mücadelesinde iÅŸ birliÄŸi yaptığı YPG arasında kalmasını, önemli ölçüde Washington’un net bir stratejisi olmamasına baÄŸladı.

Suriye’de savaÅŸ alanının oldukça karmaşık olduÄŸuna iÅŸaret eden Bolton, DEAÅž’ın ortadan kalkmasına raÄŸmen Suriye’deki karmaÅŸanın bitmediÄŸini ve bunun Türkiye ile ABD’nin karşı karşıya gelmesi ihtimalini beraberinde getirdiÄŸini kaydetti.

Bolton, “Korkarım ki Obama’nın son döneminde ve Trump yönetiminde de ÅŸu ana kadar Amerikan menfaatlerini korumak ve NATO müttefikimiz Türkiye ile DEAÅž karşısında desteklediÄŸimiz Kürt güçler arasında bir çatışma ihtimalinden kaçınmak üzere bir stratejimiz yok.” ifadelerini kullandı.

 

PKK/YPG Ä°TÄ°RAFI

Sunucunun “Suriye’de Kürtlerle ne yapıyoruz?” sorusuna Bolton’un verdiÄŸi cevap, terör örgütü PKK ile onun Suriye kolu olan PYD/YPG arasındaki iliÅŸkiyi itiraf eden nitelikteydi. Bolton’un ABD’nin YPG’ye destek vermesinin “eski BaÅŸkan Barack Obama’nın yetersiz stratejisinin devamı” olduÄŸunu söylemesi dikkati çekti.

Bolton şu ifadeleri kullandı:

“Bu, maalesef Trump yönetiminin devam ettirdiÄŸi, Obama’nın yetersiz stratejisinin bir parçası. Biz DEAÅž hilafetini yenmek için Kürtleri destekledik, büyük ölçüde Ä°ran’ın uydusu olan Irak hükümetini destekledik. Ancak yeterince dikkate almadığımız ÅŸey, bu Kürt güçlerin Türkiye’nin on yıllardır mücadele ettiÄŸi Türkiye’deki Marksist bir grubun müttefiki olmasıydı.”

Bunun üzerine sunucu “Bir dakika, siz bizim Marksist bir milisi desteklediÄŸimizi mi söylüyorsunuz? Bunu biz biliyor muyuz?” ÅŸeklinde soru yöneltti.

Bolton, soruya “Onlar Marksist olduklarını ama Türkiye Kürtleri, orada bilinen adıyla PKK ile çok da baÄŸlantılı olmadıklarını söylüyorlar. Gerçek ÅŸu ki bu, durumun ne kadar karmaşık olduÄŸunu ve ilk DEAÅž karşıtı stratejinin iyi düşünülmediÄŸini gösteriyor.” ÅŸeklinde cevap verdi.

Bolton, dün Korgeneral Herbert Raymond McMaster yerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atanmıştı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.